Help | Contact | Disclaimer |
Home-> Medisch
Pijn
 Printvriendelijke versie  Vertel een vriend  Toevoegen aan favorieten
Index
1. Pijn
2. Soorten pijn bij een dwarslaesie
3. Pijnbehandeling
De verschillende soorten pijn bij een dwarslaesie

Na de dwarslaesie ervaren veel patiŽnten een specifiek soort pijn, genaamd neurogene pijn. Dit is pijn veroorzaakt door schade aan het zenuwstelsel zelf. Neurogene pijn kan zeer heftig en ontregelend zijn. Bij mensen met een dwarslaesie kunnen verschillende soorten pijnsyndromen voorkomen.

  1. Mechanische pijn – ervaart men doorgaans op het niveau van de dwarslaesie. Het kan toe te schrijven zijn aan schade aan de ruggenwervel of het omliggende weefsel. Het wordt omschreven als een matte voortdurende pijn en komt meestal op na een activiteit of beweging.
  2. Perifere zenuwwortel pijn – door schade aan de perifere zenuwen (zenuwen die de wervelkolom verlaten). Dit kan een scherpe stekende pijn zijn en kan opkomen door een lichte aanraking of druk op de huid.
  3. Viscerale pijn – voelt men door een volle, uitgerekte blaas of darmen hoewel het lijkt alsof het vanuit de voorkant van de borst of maag komt. Het kan verholpen worden door een passende behandeling voor blaas en darmen (zie de gedeelten ‘Blaas’ en ‘Darmen en spijsverteringssysteem’.)
  4. Centrale (deafferentiatie) pijn – veroorzaakt door schade aan het ruggenmerg zelf. Zenuwactiviteit wordt pijnlijk doordat de uiteinden van de kapotte zenuwbanen niet correct aan elkaar groeien. Er zijn twee vormen van centrale pijn:
  • Segmentale pijn rond het niveau van de dwarslaesie.
  • Fantoom pijn voelt als pijn onder het niveau van de dwarslaesie (vaak vanuit de borst, buik of benen) waar al het normale gevoel weg is. Het is een brandende, tintelende of beklemmende pijn die langdurig en intens kan zijn. Maar deze pijn kan ook scherp en stekend zijn en in vlagen voorkomen.Fantoom pijn kan een onaangenaam gevoel geven wat schijnbaar vanuit de benen komt. Ook kan deze pijn een verkeerde voorstelling geven van de positie van de benen.

Neurogene pijn kan ook enkele jaren na het ontstaan van de dwarslaesie ontstaan.
Een belangrijke oorzaak hiervoor kan zijn:

Syringomyelie – De vorming van een holte in het ruggenmerg die het omringende zenuwweefsel verdrukt en beschadigt. Symptomen zijn onder andere.:
  • Pijn op en boven het niveau van de dwarslaesie
  • Vermindering van de temperatuurwaarneming
  • Spierverzwakking- en verstijving en verlies van coŲrdinatie.
  • Toename van spasticiteit
  • Toename van blaas en darmstoornissen
  • Toename van zweten zowel boven als onder het laesieniveau

Deze holte kan met de tijd groeien en veroorzaakt dan verdere schade en verergering van de symptomen. Daarom zal snel behandeld moeten worden. Chirurgische behandeling wordt besproken in het deel ‘Pijnbehandeling’.
Site mapSpinalNet